Menu

W jakich kieliszkach powinno się pić wino musujące?

Sztuka nakrywania do stołu oraz kultura picia wina mają ze sobą wiele wspólnego, spotykają się już na etapie wyboru odpowiednich kieliszków do konkretnego rodzaju wina i nie rozstają się aż do momentu zakończenia spożywania posiłku. Niezwykle istotne jest, aby wino było podawane w kieliszkach, które są przeznaczone do jego konkretnego rodzaju. W jakich kieliszkach powinno się podawać wino musujące?

Kieliszek idealny

Specjaliści i prawdziwi winiarze są zgodni, że odpowiedni kształt i wielkość kieliszka oraz rodzaj szkła pozwalają lepiej wyeksponować walory smakowe wina. Wybierając zatem kieliszki, należy zwrócić uwagę na barwę szkła, powinno być ono przezroczyste, co pozwala zaprezentować kolor wina. Ogrzanie wina ciepłymi rękoma umożliwia cienkie szkło, jednak cecha ta dotyczy w szczególności wina czerwonego. Wino musujące powinno być dobrze schłodzone i należy chronić je przed szybkim wzrostem temperatury, dlatego w jego przypadku konieczne jest, aby podawać je w kieliszkach z nóżką, która jednak jest obecna praktycznie przy wszystkich kieliszkach.

Ważne jest również, aby kieliszek miał dużą pojemność, ponieważ nalewane jest do 2/3 objętości naczynia, czyli 80-100 ml wina.

Sztuka podawania wina musującego

Wina francuskie podajemy w kieliszkach dużych z nóżką o średniej długości, z kolei do win reńskich wykorzystuje się kieliszki płaskie oraz z wysoką nóżką. Południowe mocne wina podawane są w naczyniach mniejszych i węższych o kształcie tulipana. Wina musujące, podobnie jak szampan, nie mają przypisanego jednego rodzaju kieliszka. Stosuje się do nich zarówno duże białe kieliszki, jak przy winie białym bordo, a także klasyczne szampanki. Chcąc wyeksponować musujące bąbelki, można wino musujące podawać w wysokich, smukłych tutkach.

Błędy w wyborze odpowiednich kieliszków może zrekompensować jedynie smak wina. Wybór tego  dobrej jakości, np. na wineavenue24.pl ma znacznie większe znaczenie niż to, w jaki sposób jest podawane.

Categories:   Dom i ogród

Tags:  , ,

Comments