Menu

Różne oblicza pączka

Któż z nas nigdy nie jadł pączków? Te przepyszne słodkości towarzyszą nam od wczesnych lat dzieciństwa i pojawiają się w naszym życiu zawsze wtedy, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Bo przecież nie ma nic lepszego niż tradycyjny pączek smażony na głębokim oleju, z konfiturą środku i słodką polewą na wierzchu. Jednak skąd tak naprawdę wzięły się w naszych serach i życiach te pyszne kaloryczne bomby?

Historia pączka

Niestety nie ma dokładnych informacji o miejscu i dacie pojawienia się pączków w życiu ludzi, Mimo to znane są zapiski, które wspominają o paczkach już w starożytnym Rzymie, gdzie jadano coś, co można by uznać za protoplastę dzisiejszego paczką.
Pierwsze pewne wzmianki na temat paczką w Polsce pojawiają się w XVII wieku, jednak wtedy wyglądał on zupełnie inaczej niż dzisiaj. Przede wszystkim nie jadano go na słodko, a z nadzieniem składającym się z boczku i słoniny. Prawda, że brzmi fantastycznie? A przecież rodzajów pączków jest znacznie więcej.

Jakie są rodzaje pączków?

Tradycyjny polski paczek to około 400 kalorii, które zawarte są w kulce ciasta o masie około 60 gramów. Wypełniony marmoladą, polany lukrem i obsypany skórką z pomarańczy.
Bardzo podobnym do naszego pączka jest pączek berliński, który poznać można po białej obwódce na środku. Posypany jest najczęściej cukrem pudrem, a jako nadzienia oprócz marmolady użyć w nim można czekolady lub toffi.
Zupełnie innym rodzajem paczka jest ten w stylu amerykańskim. Nie jest to wesoła kula kalorii, a bardziej oponka. Tzw. donuty wykonane są z ciasta drożdżowego i mają bardzo charakterystyczną cechę, czyli dziurkę w środku. Co prawda nie posiadają one żadnego nadzienia, jednak brak ten z pewnością jest nadrabiany ogromną ilością różnorakiej polewy i wieloma rodzajami posypek, które tworzą paczek nie mniej słodki i pyszny od tego naszego.
Bardzo ciekawym podejście do tematu pączka, są te wykonywane przez Włochów. Tzw. bomboloni są wizualnie dosyć podobne do pączków berlińskich, jednak różni je bardzo mocno skład nadzienia, który jest najczęściej kremem budyniowym o smaku wanilii z dodatkiem czekolady. Cechą charakterystyczną jest odrobina nadzienia umieszczona na szczycie pączka.

Gdzie zjeść dobrego pączka?

Jak widać paczek pączkowi nierówny. To samo dotyczy zresztą smaku i jakości określonych pączków. Szkoda jest życia na zjadanie pączków nie najlepszej jakości, dlatego też warto z całym możliwym zapałem szukać miejsc, które oferują pączki najlepszej jakości.
Zdecydowanie takim miejscem jest kawiarnia Bite a Donut we Wrocławiu, która oferuje zarówno polskie tradycyjne paczki, jak i zaserwować może klasyczne amerykańskie donuty.
Z całą pewnością można powiedzieć, że są to najlepsze pączki we Wrocławiu, które idealnie nadają się zarówno na świętowanie tłustego czwartku, jak i na sprawienie sobie odrobiny przyjemności bez żadnego konkretnego celu.
Smacznego!

Categories:   Moda i uroda

Comments