Menu

Wybieramy panele podłogowe do kuchni

Podłoga w kuchni to jedna z najczęściej i najintensywniej użytkowanych powierzchni w całym domu. Musi więc być trwała – odporna na pęknięcia, zarysowania i wchłanianie wody. Wszystkie te cechy możesz znaleźć w panelach podłogowych. Jak wybrać te najlepsze? Dlaczego warto zastanowić się nad deskami z naturalnego drewna? Poznaj 3 proste wskazówki, dzięki którym wybierzesz trwałą i funkcjonalną podłogę do kuchni.

Drewnianą podłogę można układać w kuchni tylko wtedy, gdy wykazuje ona bardzo dużą odporność na zmiany temperatury czy wilgoć. Właściwość tę sprawdzisz na podstawie współczynnika paczenia drewna, czyli różnicy między skurczem stycznym a promieniowym. Im jest on niższy, tym drewno będzie w mniejszym stopniu zmieniać swój kształt i objętość. Jeśli jednak nie zależy Ci na układaniu naturalnego drewna i studiowaniu parametrów paczenia, a dodatkowo nie chcesz mieć w kuchni płytek ceramicznych, przygotuj się do montażu paneli podłogowych. Od wyboru konkretnego modelu dzielą Cię tylko trzy proste kroki.

Krok pierwszy: Sprawdź, z czego składa się rdzeń paneli

Wszystkie panele podłogowe są zbudowane z kilku warstw:

  • dolnej – laminatu bądź warstwy wzmocnionego papieru,
  • środkowej – rdzenia,
  • górnej – laminatu lub papieru dekoracyjnego pokrytego dodatkowo żywicą.

Wybierając panele podłogowe do kuchni, powinieneś zwracać uwagę tylko na produkty, których rdzeń jest zbudowany z płyt MDF lub HDF. Warstwa środka składająca się z płyt wiórowych nie jest odporna na wilgoć ani uderzenia. MDF i HDF są natomiast bardziej wytrzymałe na nacisk, a tym samym także na wszystkie spadające garnki czy inne ciężkie naczynia.

Wszystkie panele podłogowe składające się ze rdzenia odpornego na uderzenia znajdziesz w zakładce „panele podłogowe” na DobreDlaDomu.pl.

Krok drugi: Sprawdź klasę ścieralności paneli

Kuchnia to jedno z najczęściej użytkowanych pomieszczeń – domownicy nie tylko przygotowują w niej potrawy, ale także jedzą, przyjmują gości, a nawet… urządzają huczne przyjęcia. Aby więc podłoga położona w kuchni wytrzymała przynajmniej 20 lat, powinna być odporna na ścieranie i zarysowania. Tę właściwość sprawdzisz na podstawie klasy ścieralności widocznej w opisach poszczególnych paneli, a także na opakowaniach. Jak go rozszyfrować?

Klasa ścieralności jest przypisana każdemu panelowi na podstawie normy EN 13329. Oznacza się ją symbolami od AC1 do AC5.

  • Klasa AC 1 i AC2 – dotyczy paneli najmniej odpornych na ścieranie;
  • Klasa AC 3 – obejmuje panele średnio odporne na ścieranie;
  • Klasa AC4 – charakteryzuje panele o dosyć wysokiej odporności na ścieranie;
  • Klasa AC5 – widnieje na opakowaniach paneli o największej odporności na ścieranie.

Do kuchni powinieneś więc wybierać panele oznaczone klasą AC4 lub AC5.

Krok trzeci: Wybierz kolor desek

Na sam koniec musisz zdecydować o jeszcze jednej, choć nie mniej istotnej, rzeczy – kolorze. Barwa laminowanej deski powinna pasować przede wszystkim do stylistyki panującej we wnętrzu. Jeśli więc masz bardzo nowoczesną kuchnię, w której dominują jasne meble i białe ściany, panele mogą mieć grafitowy lub szary odcień. Jeśli natomiast wybrałeś bardziej tradycyjne, drewniane rozwiązania, panele powinny nawiązywać do naturalnych surowców i być utrzymane w ciepłych kolorach brązu, beżu lub pomarańczy. Twoja kuchnia jest połączona z salonem? W takiej sytuacji kolor paneli powinien pasować także do podłogi ułożonej w pokoju dziennym.

Odpowiednia warstwa wewnętrzna, wysoka klasa ścieralności i kolor dopasowany do pomieszczenia – dzięki tym trzem elementom będziesz w stanie wybrać wytrzymałe, idealne panele do kuchni. Chcesz dowiedzieć się, jak je układać? Wejdź na DobreDlaDomu.pl. Znajdziesz tam praktyczne wskazówki dotyczące montażu, a także wszystkie akcesoria potrzebne w trakcie pracy.

Categories:   Dom i ogród

Tags:  , ,

Comments